Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK


Kuvien © Hippos, Pirje Paananen

Hukkapuron Charmia

Nimi: Charmi, Samppa

Sukupuoli: Ori

Rotu: Newforestinponi

Väri: Voikko

Syntynyt: 23.4.2016, 4-vuotias

Säkäkorkeus: 140cm

Koulutustaso: Ko: VaB, Re: 100cm, Me: 95cm

Painotus: Yleispainotus

Rekisteri: VH16-027-0051

Kasvattaja: Hukkapuro, Otterley Wilson (VRL-12757)

Entinen omistaja: Silver Moon, Adsku (VRL-13542)

Vuokraaja: Etsinnässä

Hoitaja: Etsinnässä

Kisa-apulainen: Etsinnässä

Omistaja: Tuula (VRL-14043)

Meriitit ja saavutukset: Premier palkittu 9.5.2016

 

Luonnekuvaus

  Muista!
  Sampalle aina kesäisin ötökkäsprayta ja kärpäsotsapanta pihalle! Jos ötökät syö, niin aloeverasalvaa!

Päiväkirjaan pääsee tästä

Samppa on ollut jo pienestä pitäen erittäin hyväkäytöksinen poni. Ulkonäöltään ori on hyvin kaunis, harvinaisen värinen ja erityisen kevytrakenteinen rotunsa edustaja. Samppa on sukupuolestaan huolimatta helposti rakastettava, sävyisä ja herttainen kaveri. Vaikka ori onkin melko helppo käsitellä, ei se silti ole mikään ihan pikkulasten poni, vaan vaatii oman aikansa luottamuksen kehittämiseksi.

Hoitaessa Samppa on kova liikehtimään. Jalat liikkuvat nin karsinassa, kuin käytävällä ketjuissakin. Paikoillaan pysyminen on siis vielä työn alla. Helpoksi hoitamisen kuitenkin tekee se, että ori antaa suorittaa kaikki tarvittavat hoitotoimenpiteet erittäin hyvin. Pienet lapset saattavat kuitenkin jäädä helposti tsepparoivan orin jakoihin, joten parasta on, kun joku hieman iäkkäämpi hoitaa orin harjauksen.

Varustaessa Samppa liikehtii jälleen kerran. Varusteita ei tarvi oikeastaan kuin hieman vain orille näyttää, niin ne saa helposti heitettyä niskaan. Pullistelua tapahtuu vain harvoin, ja silloinkin vain jos ori on hyvin väsynyt, eikä työn teko juuri sillä hetkellä maittaisi. Kuolaimet sujahtavat suuhun helposti. Esteille Samppa tarvitsee suojat, jotka on muuten melko haastava saada sopivalle kireydelle oikeaan kohtaan orin nostellessa jalkoja. Topakka kieltosana saa kuitenkin orin pitämään koipensa maassa hetken pidempään.

Taluttaessa Samppa on herrasmies. Ei lähde omille teilleen. Harvemmin syö ruohoa maasta, jos on narun päässä kiinni, ja vielä vähemmän mikäli suitset on päässä. Tammoihin orilla ei ole vielä sen suurempaa viettiä, joten parasta on, kun orin vain taluttaa ripeästi niiden ohi. Joskus saattaa tietysti yrittää hieman pörhennellä ja näyttää kuka täällä on se kaikista komein ori.

Ratsastaessa Samppa on lähes poikkeuksetta aina hyvin vauhdikas. Ratsastuksen alussa kannattaa tarkistaa jarrujen olemassaolo, esimerkiksi ripeitä siirtymiä tekemällä. Pidätteillä ja istunnalla on suuri merkitys orin ratsastuksen kannalta. Samppa nimittäin vihaa pitempi aikaista ohjista vetämistä ja kiskomista, jolloin orin vauhti vain yltyy kovemmaksi. Oria voivat ratsastaa nuoret, jotka ymmärtävät kuolaintuntuman merkityksen.

Koulua mentäessä Samppa on oikein mukava. Osaava se kyllä on, mutta on eri asia tahtooko se näyttää kykyjään. Jotta orista saa kaiken irti, on omaa istuntaa kehitettävä siten, ettei ohjaa tarvitse paljoa käyttää. Sampan laukka on ihanan energinen, eikä laukkatyöskentelyyn tarvitse hirveän paljoa hankkia vauhtia muualta. Pohkeenväistöt ja laukanvaihdot ovat orin todellinen bravuuri!

Esteillä vauhtia löytyy, muttei sen enempää kuin muulloinkaan. Ori on hyvin hallinnassa, mutta jos ratsastaja jää hypyn aikana tai hypyn jälkeen kuolaimiin kiinni, on hyvin todennäköistä, että pääsee testaamaan kentän pohjahiekan pehmeyttä. Hyppy tyyli Sampalla on kuitenkin loistava, ori osaa hyvin laskelmoida ponnistuspaikan, eikä tarvitse kuin pienen pidätteen hyvän hypyn suorittamiseksi. Tiukat esteradan tiet ovat Sampalle lasten leikkiä, eikä orin päätä paljoa pakota tehdä tiukempia kurveja kovassakin vauhdissa!

Maastossa ori on hyvin varma ratsu. Se rakastaa maastoilua etenkin suuremmassa porukassa. Ori on hyvin siisti, joten mudassa rämpiminen ei ole sen mieleen, vaan ori valitsee kuivimman mahdollisen kävely alustan, jos vain mahdollista valita. Uittaminen on kuitenkin myös Sampan mielestä oikein mukavaa hommaa, ja ori osaakin hienosti uida jaloillaan kahmien. Maastoesteillä poniherra syttyy ja rakastaakin vauhtia ja ”vaarallisia tilanteita”.

 

Historia

Hukkapurossa syntyi vuoden 2016 huhtikuussa kuvankaunis newforestinponiori. Nimekseen tämä hurmuri sai Hukkapuron Charmia, kenties ihatuttavuutensa tai viehättävyytensä vuoksi. Nuori herra keräsi tietysti heti paljon ihailijoita, etenkin Otterlyn eli varsan kasvattajan lähipiiristä. Varsa sai rauhassa kasvaa emänsä ja isänsä huomassa, kunnes muutti lopulta iäkkäämmäksi kasvettuaan Silver Mooniin Adskun ratsuksi. Charmiksi kutsuttu ori toimi seuraponinan Adskun hannoverinhevosten seurassa. Charmilla ajettiin silloin tällöin myös parivaljakkoa Syra nimisen hevosen kanssa.

Heinäkuun puolessa välissä vuonna 2016 Charmi muutti Tuulan tallille, jossa se sai uuden lempinimen, Samppa. Tuulan tallille ori muutti kartuttamaan hevoskatrastamme, mutta sen lisäksi myös kilpailemaan niin este- kuin kouluratsastuksenkin merkeissä. Tarkoituksenamme olisi harrastaa orilla monipuolista kilpailua, myös näyttelyitä. Ensiksi meidän kuitenkin olisi luotava parempi suhde Samppaan ja harjoiteltava kovasti tulevia koitoksia varten. Samppa aloitti hoitajan, vuokraajan ja kisa-apulaisen etsimisen heti tallille muutettuaan.

 

Sukutaulu

i. Poniniemen Charmeur
KTK-II, KRJ-I
ii. Carusos Chinook
KTK-II
iii. Suopursun Romeo
VIR MVA Ch, YLA3, KTK-III
iie. Poniniemen Carina
KTK-III, ERJ-I, NFL-I
ie. Poniniemen Cherry Crush
KTK-II, KRJ-I
iei. Poniniemen Moondark
KRJ-I, NFL-I
iee. Poniniemen Confetti
e. Nerian Heathertail ei. Nerian Mister Moon eii. Poniniemen Mercury
KTK-II
eie. Nerian Saturne
ee. Rotvallin Jiuliana
Ch, KTK-II
eei. Samuel NY
eee. Bernice Naw

 

Valmennukset, tarinakilpailuihin osallistumiset, kengitykset ja eläinlääkärikäynnit

Ei vielä yhtikäs mitään...

 

 

 

 

 

Kisakalenteri

Päivämäärä Kilpailija Järjestäjä Laji ja jaos Luokka Sijoitus Palkinto
7.8.2016 Tuula Huhtala Koulu, KRJ Vaativa B 0/0 0v€
0.0.0000 Nimi Tallin nimi Laji, jaos Luokka 0/0 0v€
0.0.0000 Nimi Tallin nimi Laji, jaos Luokka 0/0 0v€
0.0.0000 Nimi Tallin nimi Laji, jaos Luokka 0/0 0v€
0.0.0000 Nimi Tallin nimi Laji, jaos Luokka 0/0 0v€
0.0.0000 Nimi Tallin nimi Laji, jaos Luokka 0/0 0v€

 

Tämä on virtuaalihevonen.

Kuvat © AKRansu, Tekstit © Tuulan Talli

Talli on virtuaalitalli.

©2019 Tuulan talli - suntuubi.com